Over onze ciders

Over de Finbarra Cider

Finnbarra Cider werd in 2010 opgericht door Daniel en Geraldine Emerson in het Zuid-Ierse Cork om de traditionele traditie van het cidermaken weer leven in te blazen, sinds de industrie de productie geheel had overgenomen. ‘Zoals vroeger’ zonder toevoegingen en met zo weinig mogelijk ‘carbon footprint’. Alle appels komen uit de buurt, behalve uit Cork ook van boeren in Kilkenny en Waterford. Finnbarra volgt de traditionele Keltische cidertraditie van Ierland. Maar de makers schuwen ook niet het experiment, en hebben een Tawny-cider, een soort van ciderport, op de markt gezet. Al een paar jaar na de start, in 2015 én 2016, wonnen ze een Pomme d’Or op de Apfelweinmesse in Frankfurt. Sláinte!

Over de Dunkerton Cider

Het echtpaar Susie en Ivor Dunkerton in het plaatsje Pembridge in Herefordshire is een fervent pleitbezorger van Real Cider (ambachtelijk gemaakte) cider. Zo’n 30 jaar geleden vluchtten ze weg uit het drukke Londense stadsleven, (Ivor had een goedbetaalde carrière bij de BBC) om in Pembridge hun ideaal van een zelfvoorzienende levenswijze na te streven.

Eenmaal daar, viel het Susie op hoeveel appels er in hun omgeving in de late herfst onder de bomen lagen te vergaan. Als nieuwkomers viel het hen op hoe de natuur om hen heen verkwanseld werd en er bepaalde diersoorten aan het verdwijnen waren. Daarom besloten ze, als eerste in de verre omgeving, om biologische cider te maken!

De makers van Dunkertons Cider waren met deze stap pioniers van de nieuwe weg die de Engelse cider zou inslaan, wat later leidde tot een heuse renaissance van échte cider.